Kuka antoi tälle (hups) green-cardin?

Iltalehdessä kerrotaan jo, että maailmassa nyt puhutaan paljon Sean Pennin Oscar-voittajalle heittämästä vitsistä ja, että tuosta vitsista raivotaan. Penn kysyi: ”Kuka antoi hänelle (meksikolaiselle ohjaajalle) oleskeluluvan?

Moni arvelee, että Pennin vitsi on rasisti ja toiset, että se on mauton jne.

Kävin lukemassa espanjankielisiä lehtiä. Meksikolainen ohjaaja Iñárritu itse on jo ehtinyt lausua mielipiteensä Pennin ”vitsistä”. Miehet ovat kaveruksia ja heillä on tapana kertoa mauttomia vitsejä. Latinojen kesken kerrotaan oikein törkeitä vitsejä, mutta se edellyttää, että kavereiden kesken on olemassa se ”kirjoittamaton” sopimus, että näin saa sanoa ja nauraa sanoille.

Pennin vitsi ehkä oli yliampuva hetkeen, mutta se samalla antaa nyt  tilaisuutta keskustella oleskelulupien merkityksestä. Pennin kysymys herättää lisää kysymyksiä, kuten se, että miksi asiantuntevan elokuva-alan henkilön ei pidä saada oleskelulupia.

Iñárritu nyt puolestaan vitsailee, että ehkä Akatemian pitäisi rajoittaa elokuva-alan meksikolaisten oleskelulupia. Iñárritun palkinto antaa toivoa niille kaikille, jotka ovat saapuneet USA: aan oleskeluluvan turvin.

Ymmärrettävästi moni ylireagoi, kun nyt vitsejä väännetään melkein mistä tahansa. Usein vitsit naurattavat muita kuin vitsin kohteita. Tässä tapauksessa vitsin kohde itse nauraa ja ottaa kantaa. Myös Oscar-palkittu Penn ottaa avoimesti kantoja ajankohtaisasioihin. Tiedetään miten meksikolaisia ja muita vähemmistöjä kohdellaan USA: ssa. Nyt Sean Penn sanoi julkisesti sen mitä moni yhdysvaltalainen ajattelee, mutta korrektiudessa ei sano julki.

Jätä kommentti