Tasa-arvosta on pidetävä kiinni

Tänään on Minna Canth ja tasa-arvon päivä.

Tasa-arvo merkitsee, että kaikki ihmiset ovat samanarvoisia yhteiskunnan jäseninä. Canth halusi naisille samanlaisia oikeuksia kuin miehille, kuten opiskelu- ja työmahdollisuuksia.

Suomalaisessa yhteiskunnassa on ollut jo kauan merkkejä siitä, etteivät kaikki Suomen kansaliset ole yhdevertaisia käytännössä. Leipäjonot ja kodittomat ovat esimerkkejä siitä, että köyhien ja syrjäytyneiden määrä kasvaa. Ihmisiä syrjitään vammaisuutensa, ulkonäönsä ja taustansa vuoksi.

Julkisuudessa on esitetty pelkoa tasa-arvon puolesta ja erityisesti naisten aseman puolesta, koska vieraista kulttuureista tulevien ihmisten käsitykset tasa-arvosta ja naisten asemasta poikeavat suomalaisesta. On meidän Suomen kansalaissten tahdosta kiinni luovummeko periaatteistamme. Vielä 30 vuotta sitten Suomessa ajateltiin heikko-osaisia ja heidän auttamista pois heikko-osaisuudesta. Nykyisin ajatellaan kuinka leipäjonolaisia voidaan auttaa antamalla heille leivänmurusia ja vähemmän siitä kuinka heitä voitaisiin auttaa pois leipäjonoista.

Suomalainen yhteiskuntaa ajautuu ainakin ajatuksen tasolla kohti amerikkalaiseen yhteiskuntamalliin, jossa rikkaat tulevat hyvin toimeen ja köyhät tulevat toimeen rikkaiden auttamishalusta riippuen, muttei niin että yhteiskunta kantaisi huolta heistä. Suurin uhka tasa-arvolle on kotoperäistä, kovan ja jopa itsekkään ajattelun tuloksena.

Heikossa asemassa olevien ihmisten tietoisuus omasta asemasta on tärkeä askel kohti parempaan suuntaan. Se, että nainen olisi syntynyt Suomessa tai muualla on tietoinen omista oikeuksista on keskeistä tasa-arvon tulevaisuuden kannalta niin Suomessa kuin muissa maissa. Minna Canth oli edelläkävijä. Canth on hyvä esimerkki maailman naisillekin.

Lippu

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s