Kysymyksiä maahanmuuton rajoittamisesta

Tyypillinen ”maahanmuuttokriittinen” väite on, että Suomella ei ole varaa nykyisen suuruiseen maahanmuuttoon, joten rajoituksia pitää saada aikaiseksi.

Maahanmuuton rajoittajat puhuvat hyvin epämääräisesti eivätkä tarkenna mitä oikeastaan haluavat rajoittaa. Maahanmuuton rajoittamispuheissa maahanmuuttajia nähdään uhkana taloudelle eikä voimavarana.

Koska moni ei kerro millaista maahanmuuttoa halutaan rajoittaa, kysyn ”maahanmuuton” rajoittajilta:

Mitä haluatte rajoittaa?
a) pakolaisia?
b)turvapaikanhakijoita?
c) kausityöntekijöitä?
d) Muihin töihin tulevia?
e) opiskelijoita?
f) perhesyistä tulevia?
g) Avioliiton kautta tulevia?

Millä maksatte yhteiskunnan tarjoamia palveluja, jos ei ole tekijöitä ja veronmaksajia?

Miten varmistatte, että työttöminä olevia kansalaisia saadaan töihin? Työpaikat eivät synny tyhjästä vaan tuottavuuden ja kysynnän kautta.

Pitää muistaa, että kaksi kolmesta Suomeen muuttavasta ulkomaan kansalaisesta on Euroopan maiden kansalaisia. Tässä pari tutkittua tietoa viime vuoden Maahanmuuttajien työllistyminen –raportista.

Vuonna 2012 EU-kansalaiset käsittivät jo miltei 45 prosenttia kaikista maahan muuttaneista. Euroopan Unionin ulkopuolisesta Euroopasta oli peräisin samana vuonna hieman alle 20 prosenttia maahanmuuttajista. Tämä ryhmä koostuu pääasiassa Venäjän kansalaisista. Aasialaisten muuttajien osuus nousi tasaisesti aina vuoteen 2009 saakka, mutta on ollut sen jälkeen laskussa. Aasialaisten osuus muuttaneista oli vuonna 2012 noin 25 prosenttia. Afrikkalaisten osuus nousi myös vuoteen 2009 asti, mutta on sen jälkeen laskenut noin 8 prosenttiin. Toisin kuin Aasialaisten kohdalla, myös Afrikasta lähtöisin olevien maahanmuuttajien absoluuttinen lukumäärä on ollut viime vuosina hienoisessa laskussa. Amerikan mantereilta ja Oseaniasta lähtöisin olevien siirtolaisten osuus on pysynyt pienenä ja oli vuonna 2012 alle neljä prosenttia kaikista maahan muuttaneista ulkomaan kansalaisista.”

 

”Maahanmuuttajaväestön työvoimapotentiaali on korkea. Väestön ikärakenne on kantaväestöön verrattuna nuori, sillä neljä viidestä maahanmuuttajasta on työikäikäisiä. (Tilastokeskus, väestörakenne; Myrskylä 2013.) Työvoimapotentiaaliin lukeutuvat työikäisten maahanmuuttajien lisäksi myös heidän lapsensa.

Työikäisten maahanmuuttajien työllisyysaste on kantaväestöä matalampi ja työttömyysprosentti korkeampi. OECD:n käyttämän työvoimatutkimuksen lukujen mukaan Suomen ulkomailla syntyneen väestön työllisyysaste vuonna 2012 oli 63,8

prosenttia ja työttömyysaste 14,2 prosenttia…

Maahanmuuttajat ovat myös varsin hyvin koulutettuja. Vuonna 2006 ulkomaalaisista työnhakijoista perusasteen koulutus oli 30 prosentilla, keskiasteen koulutus 29 prosentilla ja korkea-asteen koulutus 23 prosentilla. Tuntemattomaksi koulutusaste

on jäänyt 17 prosentin osalta ulkomaalaisista työnhakijoista. On kuitenkin havaittu, että koulutustaso jää rekisteröimättä erityisesti korkeasti koulutettujen osalta.”

Ei voi siis sanoa, että kaikki tulijat olisivat työttöminä, kuten moni jo lähtökohtaisesti ajattelee.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s