Yleisen asevelvollisuuden tilalle kansalaispalvelus

Luin Ylen sivuilta, että Pekka Haavisto (vihr.) korvaisi asepalveluksen sekä miehille että naisille pakollisella kansalaispalvelulla.

”Tulisiko yleinen asevelvollisuus lakkauttaa?

– Oma ajatteluni on kehittynyt niin, että voitaisiin ajatella kansalaispalvelusta kaikille, jossa olisi väestönsuojelutehtäviä, tai ensiaputehtäviä, joita kaikki voisivat opetella. Siitä voisi eriytyä aseellinen koulutus ja toisaalta sellainen koulutus, mitä siviilipalveluksessa nyt tapahtuu.

Olisiko se kansalaispalvelus pakollinen miehille ja naisille?

– Pitäisin sitä aika hyvänä. Se olisi tasa-arvoinen.

Et siis kannata pakollisen asevelvollisuuden, tai muun kansalaispalveluksen lopettamista tykkänään?

– En kannata lopettamista, pikemminkin kehittämistä. Olisi erittäin hyvä, että kaikki saisivat väestönsuojeluosaamista ja ensiapuosaamista. Ehkä ympäristönsuojelutehtäviin myöskin.

Onko tällainen pakollisen asevelvollisuuden lakkauttaminen realismia, kun otetaan huomioon Venäjän mahdollisesti arvaamatonkin kehitys?

– On hyvä, että on järjestelmä jolla pystytään ylläpitämään suunnilleen sen kokoinen reservi kuin mitä se nyt on. Eli sellainen joka voidaan varustaa. Tällainen nykyinen 200 000:n reservi on varmaan aika oikea koko Suomelle.”

Itse menin helmikuussa 2010 Uuden Suomen blogissa pidemmälle ja vaatin, että yleisestä asevelvollisuudesta on luovuttava. Kirjoituksen yhteydessä on 234 kommenttia ja se kertoo jo jotakin aiheen luonteesta. Moni ei vain pysty ajattelemaan asioita maltillisesti. Kai Haavisto tietää sen, ettei hän voi vaatia asevelvollisuuden lopettamista.

Toisin kuin silloin kun juttuni ilmestyi, en ole ehdolla mihinkään enkä ole puolueiden jäsenlistoilla enkä vaadi mitään. Voi silti aina pohtia asioita. Tässä koko se minun teksti.

”Uutisten mukaan sosiaalidemokraatit esittävät selvitystä myös naisten velvoittamisesta osallistumaan kansalaispalveluun. Sen voisi suorittaa perinteisenä varusmiespalveluna, siviilikriisinhallinnassa tai esimerkiksi ensiapu- tai hoitamistehtävissä. Demarit perustelevat ajatusta tasa-arvolla.

Minusta asiasta täytyy keskustella. Naisia sinänsä tietenkin pitää kohdella tasa-arvoisesti. Joko kaikki varusmiespalveluun, siviilikriisinhallintaan tai ensiapu- tai hoitamistehtäviin tai mihin vain. Miksi kansalaispalvelutehtävien pitäisi olla eri sukupuolille erilaisia?

Eroon pitäisi kuitenkin päästä asepalveluksesta. Minusta yleinen asevelvollisuus on jäänne kylmän sodan ajoista ja Kekkosen ajan aluepuolustuspolitiikasta. Mihin nykyisin tarvitaan pakollista laajaa asevelvollisuutta?

Suomella ei pitäisi olla mitään sotilaallista uhkaa, ainakaan semmoista, jota vastaan pitäisi sinnitellä yksin ilman liittolaisten apua. Karmeimmatkaan turvallisuusuhkat eivät ole sotilaallisia. Terrorismia olennaisemmat uhat tulevat pikemminkin sisältäpäin: työttömyys, syrjäytyneisyys, mielenterveysongelmat ym. Ennemmin pitäisi lisätä sosiaali- ja terveyspalvelujen armeijaa.

Keskustelupalstoilla yleistä asevelvollisuuta perustellaan muun muassa sillä, että armeija tekee pojista miehiä. Pullamössölapset oppivat petaaman sängyn ja johtamaan joukkoja. Mutta millaisia miehiä ja naisia armeija tekee? Sellaisiako, jotka oppivat saivartelemaan ja kiinnittämään huomion pikkuseikkoihin sekä johtamaan huutamalla eikä keskustelemalla?

Suomi on tunnettu management-by-perkele -johtamiskulttuurista. Työhyvinvointia rapauttaa myös keskustelemattomuus. Lisäksi Suomi on Euroopan viimeisiä maita, jossa vielä on yleinen asevelvollisuus. Liittyvätköhän nämä asiat mitenkään toisiinsa?

Nyt ja varsinkin työvoiman ikääntyessä Suomi tarvitsee entistä tarkemmin jokaisen miehen ja naisen työpanoksen. Paljonko yhteskunnalle tulee tappiota siitä, että nuorten miesten lisäksi entistä useampi nainen viettää kuukausia parhaasta työiästään armeijan opissa? Tai palkattomassa kansalaispalvelussa?

Jos ja kun haalutaan kehittää Suomen uskottavaa puolustusta, pitäisi ottaa mallia vaikka Tanskasta tai Ruotsista. Asehommat on meilläkin syytä jättää motivoituneiden ammattilaisten huoleksi.

Yleisestä asevelvollisuudesta on luovuttava.”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s