Naispolitiikon ikävä muisto

Ihan aluksi pitää sanoa, että en ole ehdolla eduskuntaan ja levollisen mielin tarkkailen poliittista elämää ja sen ilmiöitä ulkopuolisena.

Facebookissa törmäsin espoolaisen vihreiden valtuutetun ja edukuntavaaliehdokas Mari Nevalaisen päivitykseen jossa hän kertoi, kuinka kokoomuslainen kansanedustaja Pia Kauma kävi arvostelemassa hänen valokuviaan sekä tekemässä niiden perusteella kriittisiä arvioita Nevalaisen uskottavuudesta. ”Samalla hän kertoi, mitkä ammattiryhmät erottaa ulkonäön perusteella ja ovat ei-uskottavia ja luotettavia. Moni piti halpamaisena naispoliitikkoja kohtaan arvioida heidän uskottavuuttaan ulkonäön perusteella sekä äänestäjien törkeänä aliarvioimisena väittää, että he tekisivät valintansa ulkoisten seikkojen perusteella. On myös melkoisen törkeää tehdä julkisesti stereotypioita, missä yhdistää naisten ammatin ja ulkonäön alentuvaan ja loukkaavaan sävyyn. Kauma päätyi poistamaan omat kommenttinsa – mutta ei vastannut kysymyksiin eikä pahoitellut sanomisiaan. ”

On ihan selvää, että Suomessa on paljon tärkeämpiä asioita kuin yhden kansanedustajan oudot kommentit. Tuon faktan valossa voi vain ehdottaa mieskansanedustajille univormuksi kilttiä. Irlannissa ja Skotlannissa miehet käyttävät ruudullisia perinteisiä hameita. Suomeen sopisi sinivalkoiset hameet. (:)) Tänään kuuntelin radiosta kuinka Kauma vastasi toimittajan kysymykseen asiasta vetoamalla, että kommentin lopussa oli hymiö! Kansanedustaja ei saa sanoa mitä tahansa ja sitten vedota siihen, että se oli vitsi, vitsi. Vitsi, vitsi -politikointi on ilmeisesti nyt muodissa. Suljetaan kyläkoulut! (hymiö), Suomi liittyy Natoon! (hymiö)

Tuosta tapauksesta tuli mieleen sellaista, mitä en haluaisi muistaa. Seisoin vastavalittuna Nurmijärven valtuuston jäsenenä Klaukkalan syysmarkkinoilla demareiden kojun edessä jakelemassa esitteitä ja juttelemassa ihmisten kanssa. Sitten kansalainen tulee ja kysyy Klaukkalan uimahallista. Nurmijärvellä tiedetään, että klaukkalalaisten suuri haave on ollut saada sinne uimahallinsa. Olin valmis vastailemaan kysyjälle, kun kuulen ”herrasmiehen” ja silloisen puoluekaverini sanovan – Ei tuolta pidä kysyä mitään, kun ei tiedä mitään paikallisasioista.

Ensiksi meni hetki ennen kuin ihan oikeasti tajusin, että mies tarkoitti minua. Sitten päätin, että en sano miehelle mitään, koska olin niin hermostunut, että parasta oli pysyä itse järkevänä. Lähdin melko nopeasti kotiin. Aika surullista, mutta se kertoo politiikassa toimineiden velikultien asenteesta naisia kohtaan. On käsittämätöntä, että naiskansanedustaja vahvistaa noita vanhoja asenteita.  Toisaalta, kun katsoo vaikkapa Perussuomalaisten puoluesihteerin Riikka Slounga-Poutsalon lausuntoja naisista, voi kysyä, että pitääkö naispolitiikon käyttäytyä kuin sovinistimies, jotta naispolitiikko pääsisi noiden miesten piiriin? Samalla samat miehet ja naiset korostavat, kuinka tasa-arvoinen maa Suomi on. On silti ironista, että  silloin, kun se lastenvaunukohu oli kummimmillaan, Pia Kauma oli Afrikassa vasemmistolaisen kansanedustajan kanssa opastamassa naisia tasa-arvosta!

Ihmiset sanovat rumasti, ihan kuin hyvät tavat eivät kuuluisi sivistykseen. Samassa Klaukkalan tapahtumassa kuulin myös toisen henkilön kielteisiä kommentteja tietyistä maahanmuuttajista. Noihin sanoihin en voinut olla reagoimatta, ja kun myöhemmin kantelin puoluekavereille siitä mitä olin kuullut ja keneltä, ”mielipiteensä” lausuja teki rikosilmoituksen. En tiennyt asiasta, kunnes poliisilta tuli kirje kotiin, että koska ”mielipiteensä” lausunut julkisesti oli itse poliitikko, häntä saa kritisoida julkisestikin.

Jos ehdokkaaksi ryhtyy, pitää varautua siihen, että loska lentää, mutta ei ole pakko altistua sellaiselle, jos ei halua. Ja pitää sanoa, jos asia ei miellytä, kuten vaikkapa Mari Nevalainen teki. En ole ehdolla ikävien kokemuksien takia vaan muusta syystä ja luulen, että se ei riipu vain minusta. Intoa olisi ajaa asioita.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s