”Suomen maahanmuuttopolitiikka on epäonnistunut”

Ähky, luit oikein. Ähky aihetta kohtaan on se syy, miksi tämä teksti on jäänyt julkaisematta. Miksi ähky? Nyt kun eduskuntavaalit lähestyvät, varsinkin sosiaalisessa mediassa ovat lisääntyneet ruikutukset maahanmuutto sitä ja maahanmuutto tätä (yleensä kielteisesti), mamut sitä ja mamut tätä.

Kuka järkevä ihminen jaksaa kuvitella, että maahanmuutto olisi olennaisin aihe eduskuntatöissä tai edes maan talouden kannalta? Silti myös moni niin kutsuttu ”mamuehdokas”, ”mamuystävällinen ehdokas” ja ”maahanmuuttokritiikko” itse jankuttaa mamuasioita äänten toivossa.

Menkö nyt siis tämä teksti, jos joku haluaa lukea.

”Suomen maahanmuuttopolitiikka on epäonnistunut” Näin väitetään julkisessa keskustelussa. Kun kysyy ”miten niin?”, selitetään, että ”meillä on sellaisia maahanmuuttajaryhmiä, jotka eivät tee töitä”, ”Ei ne tuo mitään hyvää mukana”, ”kohta meilläkin on palavia ghettoja, kuten Ranskassa ja Ruotsissa.”

Tämä viimeinen väite on spekulaatio, että näin voi käydä ja näin voi käydä, jos ihmisillä (olisi hän syntynyt Suomessa tai ei) ei ole töitä ja hän ei tule toimeen itse. Kyllä Madridissakin ja Kreikassakin autot palavat, kun nuoriso protestoi. Mainituissa maissa paikalliset nuoret ovat palavien ghettojen tekijöitä.

Se, että on olemassa sellaisia maahanmuuttajaryhmiä, jotka työllistyvät paremmin kuin muut, selittyy monilla syillä. Tulosyy, tulijan tausta, ikä ja koulutus vaikuttavat siihen työllistymiseen ja sama juttu opinnoissa menestymiseen.

Suomen maahanmuuttopolitiikka ei ole kaikilta osin epäonnistunut. Moni maahanmuuttaja on integroitunut yhteiskuntaan ja on jopa menestynyt, työllistää itseään ja muita. Miksi pitää aina korostaa vain kielteisiä puolia ja unohtaa täysin, että myönteisiä tarinoita on olemassa? Vastaus on selvä, koska kielteinen uutinen ja puhe myy yleisölle ja äänestäjille. Ja vaalit ovat taas tulossa.

Totta on, että maahanmuuttajien (yhtenä pötkönä) työllistämisaste on vain hieman matalampi (63,8%) kantaväestön työllistymissasteeseen (69,6) verrattuna. Näin OECD vuonna 2013. Suosittelen kiinnostuneille Temin julkaiseman raportin

Click to access maahanmuuttajien_tyollistyminen.pdf

Tuon raportin lopussa on lista ehdotuksista maahanmuuttajien työllisyyden parantamiseksi. Nyt sekin on joidenkin mielestä väärin, koska ensin pitää katsoa ”omiin nuoriin”, siis Suomessa syntyneisiin suomalaisesta isästä ja äidistä. Tuo käsitys meistä ja heistä on poissulkeva ja syrjivä, vaikka se hivelisi joidenkin korvia.

Entäs se väite, että ne eivät tuo mitään hyvää mukana? Tunnetko tosiaan niin hyvin tähän maahan tulleita ihmisiä? Eikä nyt puhuta mitään rahasta, joka tulijalla saattaa olla mukana. Jokaisella ihmisellä on edes pientä hymyä annettavana. Ei kuulostaa kovin järkevältä asennoitua kielteisesti ihan kuin vain varmuuden vuoksi. Ystävystyminen maahanmuuttajan kanssa ei vaadi sen enempää kuin vaikkapa naapurin kanssa, jos vain haluat olla tekemisissä eri ihmisten kanssa.

”Vuoden 2012 Suomessa asui 195 511 ulkomaan kansalaista. 3,6 % väestöstä.” Julkisessa keskustelussa maahanmuuttajakäsite on laajaa ja koskee myös maassa kauan asuneita, vaikka he olisivat Suomen kansalaisia!!

Suomen yhteiskunta on epäonnistunut köyhyyden torjumisessa. Köyhyyspolitiikka on epäonnistunut. Tuoreet uutiset kertovat, että Suomessa on jo lähes miljoona köyhää. Köyhyys ja huono-osaisuus on otollinen alusta syntipukkien etsimiselle ja tarjoamiselle. Muualta tuleva on ”sopiva” syntipukki. Tarpeeksi tuntematon, tarpeeksi vieras. Valitettavasti eduskuntavaalit lähestyvät ja populistisilla aiheilla on helppoa saada kannatusta, vaikka moni saa ähkyn.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s