Espanjan demarien uudistuminen, Gazan tuhot ja helteet

”Cambio” eli ”muutos” luki Espanjan sosialistipuolueen tämän viikonlopun ylimääräisen kokouksen päänäyttämön taustalla. Espanjan sosialistipuolue kokoontuu Mallorcalle valitsemaan puolueelle uuden johdon.

Pari viikkoa sitten puolueen historiassa jäsenistö äänesti puheenjohtajansa. Voittaja jäsenistön vaaleissa oli Pedro Sánchez. Tänään ylimääräinen puoluekokous valitsee hänet puheenjohtajaksi.  Pedro Sánchez on 42- vuotias taloustieteilijä ja kansanedustaja Madridista. 48% jäsenistä valitsi hänet kolmen ehdokkaan joukosta.

Katsoin televisiosta väistyvän puolueen puheenjohtaja Pérez Rubalcaban puheen. Tunteellisessa puheessaan Rubalcaba tunnusti, että puolue on vaikeuksissa ja sen pitää uusiutua, minkä vuoksi hän väistyy. Ylimääräinen puoluekokous oli pidetty, koska on tarve muuttaa puolueen suuntaa. Rubalcaba antoi tukensa Pedro Sánchezille ja kiitti kovasti puolueväkeä luottamuksesta. Suurta tuossa puheessa oli se nöyryys, jolla väistyvä puheenjohtaja puhui. Hänen velvollisuutensa oli siirtyä sivummalle.

Rubalcaba puhui puolueen periaatteista ja muistutti, että heikompien puolella pitää seisoa ja että ennnen kaikkea sosialistien pitää olla esimerkkinä muille joka päivä. Puolueen etu ei mene maan edelle eikä henkilökohtainen etu puolueen edelle. Sosialistien pitää saada valtaa: ei siksi, että kyykytettäisi muita vaan siksi, että valtaa käyttäen estettäisiin ihmisten kyykyttäminen. Sosialistilla pitää olla vaihtoehtoja, mutta ennen kaikkea ehdotuksia äänestäjille. Minusta Rubalcaban puhe sopisi myös Suomen demareille. Ei riitä se, mitä tehdäään tai on tehty, vaan se, mitä tulevasuudessa halutaan ja aiotaan tehdä.

Kun yliopiston opettaja Rubalcabaa kuuntelee, tuntuu siltä, että Suomen demareiden johtajien pulma on se, että on syvä kuilu puolueen jäsenistön toiveiden ja johdon näkemysten välillä. Ei se riitä, että puolustellaan tekemisiä hallituksessa kuin hallituksessa vaan se, että tehdään uusia ehdotuksia ja tosissaan yritetään toteuttaa niitä. Vain sanansa ja lupauksensa lunastamalla ja kovalla ja nöyrällä työllä saa äänestäjien luottamuksen takaisin. Luottamus on katoavaista politiikassa ja kun sen kerran menettää, on vaikea saada se takaisin. Yritän seurata, miten espanjalaiset demarit onnistuvat tulevaisuudessa. Saatttaa olla, että se nöyrä asenne television kameroiden edessä on jo hyvä kortti epävarmoille äänestäjille.

Saman television lähetyksessä muuten näytettiin kuvia espanjalaisesta toimittajasta, joka nyt tulitauon takia pääsi katsomaan, mitä oli tapahtunut. Tuho on sanoinkuvaamaton. Koittakkaa muistaa ne kuvat tuhotusta Berliinistä toisen maailmansodan lopussa. Gazassa tuho on laajaa eikä valikoivaa, kuten Israelin armeijan propagandassa sanotaan. Sama toimittaja haastatteli israelilaisia, jotka antoivat tukensa armeijalle ja niitä israelilaisia, jotka vastustivat sotatoimia. Yksi sodan vastustajista oli menettänyt lapsensa ja sanoi, että sota on ääriryhmien tulos niin Israelissa kuin Palestiinassa.

Espanjassa, Gazassa ja myös Suomessa on kuuma. Lämpömittäri näyttää meillä 33 astetta ulkona ja 29 sisällä. Helteet eivät täällä ole ikuisia. Nauttikaamme siitä, kun voimme.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s