Huomaavaisuus kunniaan

Jokaisesta maasta kerrotaan stereotypioita, kuten vaikkapa että italialaiset ovat iloisia.  Suomessa moni sanoo, että ” etelässä ollaan ulospäinsuuntautuneita, toisin kuin meillä” . Ei se välttämättä pidä paikkaansa, mutta näin sanotaan ja samalla lauseen kuulija, joka on vaikkapa vasta tullut Suomeen, muodostaa kuvansa, että ne suomalaiset ovat sulkeutuneita. Jos ihminen ei ehdi tutustua suomalaisiin, stereotypia on valmis.

Suomalaisista sanotaan, että he ovat hiljaisia, rauhallisia ja rehellisiä. Ei huono. Hyviä ominaisuuksia voi aina korostaa ja kyllä vaatimattomat suomalaiset osaavat korostaa niitä, joskus tahattomasti tai tahallisesti.

Paikallislehteä lukiessani silmäni kiinnittyivät kuvassa olevaan ilmoitukseen. Se tapahtuu vain Suomessa, sanoisin. Tuo festivaali on nuori ja tämä on vasta toinen kerta, kun sitä järjestetään. Ilmoituksen lukemisen jälkeen menin Facebookin sivulle, jossa karkkilalaiset juttelevat siitä sun tästä ja kas, siellä oli yksi kaupunkilainen, joka ei ollut tyytyväinen kuulemaansa musiikkiin ja oli huolissaan melusta. Moni oli hänen kanssaan eri mieltä.

Suomi on festivaalimaa. Kesällä viikonloppuisin on kaikenlaisia ulkoilmatapahtumia eri paikkakunnissa.

Suomi on festivaalimaa. Kesällä viikonloppuisin on kaikenlaisia ulkoilmatapahtumia eri paikkakunnissa.

En ole aikaisemmin kuullut, että muissa maissa festivaalijärjestäjät pyytelisivät anteeksi häiriöstä, siis melusta. No jaa, Suomessa hiljaisuus on suuressa arvossa, toisin kuin monissa muissa maissa, jossa hiljaisuus on esimerkiksi sairastumisen tai surun merkki.

Kolumbiassa eilen jalkapallomaajoukkuetta oli noin 120 000 ihmistä odottamassa. Meteli oli sen kokoinen. Tuskin siellä anteeksi pyydeltiin. Tänään San Josessa, Costa Ricassa, ticot juhlivat omia sankareitaan, josta kirkkain on maalivahti Keylor Navas.

Samoin Espanjassa Pamplonassa on ollut ihmismassoja. Arvioiden mukaan viikon aikana pieneen Pamplonaan saapuu yli miljoona ihmistä San Ferminin juhliin. Juhlat alkoivat eilen. Paikkakuntalaiset ovat mukana, koska tapahtuman aikana kaupunkilaisten talous kohenee. Luin, että härkäjuoksujen varrella sijaitsevien talojen parvekkeita vuokrataan. Tuskin sielläkään anteeksi pyydettiin melun takia.

Harju festivaalin järjestäjän ilmoitus Karkkilalainen -lehdessä on hieno osoitus ainakin huomaavaisuudesta, kohteliaisuudesta. Tässä on sitten jo yksi juttu kohteliaisuudesta ja kohteliaista suomalaisista.

Maailma on kotipaikka monenmoisille ihmisille ja huomaavaisuudella aina tulee toimeen ihan missä tahansa.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s