Mitä Sandino sanoisi nykyisestä Nicaraguasta?

Mitä sanoisitte, jos nyt päähallituspuolue Kokoomus ja vaikkapa SDP päättäisivät jakaa keskenään maan keskeisten virastojen päätehtävät keskenään?

Nicaraguassa esimerkiksi korkeimman tuomioistuimen ja keskusvaalilautakunnan jäsenet vaihtuvat aika ajoin, kuten perustuslaki määrää.

Eilen ja toissapäivänä Nicaraguan parlamentti kokoontui hyväksymään niitä henkilöitä. Pulma on se, että valitut henkilöt eivät tule kaikista parlamentissa istuvista puolueista vaan jako tapahtui kahden puolueen kesken entisen presidentin Arnoldo Alemánin ja nykyisen presidentin Daniel Ortegan vanhan sopimuksen (EL Pacton) mukaisesti. Esimerkiksi Arnoldo Alemánin tytär tuli valituksi yhteen keskeiseen tehtävään. Toki Nicaraguassa olisi ollut muita päteviä henkilöitä siihen tehtävään.

Nykyinen Keskusvaalilautakunnan johtaja Roberto Rivas tuli uudeelleen valituksi. Sitä huolimatta, että oppositiopuolueet Partido Liberal Independiente (PLI) ja Movimiento Renovador Sandinista (MRS) vastustivat Rivasin valintaa. Syynä on se, että edellisissä vaaleissa on ollut merkkejä, etteivät ne vaalit olleet sujuneet kuten niiden olisi pitänyt. Väitetään, että Rivas peitteli ja tavallaan hänen ”ansiostaan” Ortega jatkaa presidenttinä. Käytännössä Ortega hallitsee nyt kaikkia maan keskeisiä instituutioita.

MRS vastusti koko valintaprosessin ja liikkeen kaksi kansanedustajaa poistui jo ensimmäisenä päivänä parlamentissa protestina myös koko valintaprosessia vastaaan.

Espanjan kielen taitoiset voivat mennä Confidencialiin lukemaan siitä, mitä on tapahtunut. Nicaraguan demokratia kulkee taas taaksepäin, koska varsinkin Daniel Ortega ja hänen puolueensa varmistivat tulevat menestymään vaaleissa.

Mitä Sandino sanoisi tästä?

Mielenilmaus Managuassa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s